Geschiedenis

In den beginne…

Nog voor Christoffel Columbus Amerika bezeilde, werd het huis bewoond door een raadslid van de stad Brugge en daarna poorters en handelaars in Portugese zuidervruchten, suiker en peper. Brugge was toen het Silicon Valley van de Westerse wereld. Amsterdam was nog een dorp met amper duizend inwoners en van New York was nog geen sprake. In Brugge ontstonden in diezelfde periode zowel de beurs als de lotto.

Toen Amerika eenmaal een wingewest van Europa was, woonden er in dit huis achtereenvolgens een magister, kanunniken van Sint-Donaas, bouwmeesters en beeldhouwers, de architect van de brug over het Minnewater… Nog later koetsiers, wagenmakers, er kwam een smidse en er werkten hoppehandelaars.

B&B De Zomere Brugge

Van verval tot restauratie

Midden de jaren ‘60 van de twintigste eeuw kochten mijn ouders het intussen vervallen huis. De Brugse oude binnenstad liep toen leeg en de reien waren levenloze, stinkende open riolen. Ik werd geboren in De Zomere samen met mijn twee broers. Katherine, Jan, Frederik, Erasmus en Johannes waren nu de nieuwe bewoners en wanneer het regende, liep het water er langs de muren. We hebben er met z’n allen heel veel in en aan gewerkt: het huis vroeg veel, en gaf terug. Het was altijd dominant in ons leven.

De buitenzijde werd grondig gerestaureerd in de jaren ‘80. Ontelbare toeristen namen er ontelbare foto’s. Binnenin bleef het eenvoudig, bijna Spartaans, met bovenal oog voor schoonheid. Het huis werd een ontmoetingsplaats voor schrijvers, dichters, muzikanten, kunstschilders, beeldhouwers, lettersteenkappers en kalligrafen.

B&B De Zomere Brugge - detail

Een nieuw begin

De kinderen vlogen uit en onze ouders kwamen te sterven. Het huis moest een nieuwe bestemming krijgen. Ik nam de uitdaging aan en zou op mijn beurt pogen de binnenzijde van De Zomere de 21ste eeuw binnen te loodsen. En het een nieuwe bestemming te geven, iets wat het nooit eerder was. Ik wil graag meer mensen toegang geven tot het unieke erfgoed dat De Zomere nu is.

Het huis is terug mijn huis en thuis. En zijn 5 gastenkamers, elkeen genoemd naar de bewoners uit mijn jeugd: De Zomere werd De Zomere B&B.

Ik verbouwde er eigenhandig gedurende enige jaren – als een soort re-enactment van mijn eigen jeugd – en lette er op om alles wat er de voorbije eeuwen werd achtergelaten met liefde en respect te koesteren.

De Zomere B&B ademt iets uit wat je elders nooit eerder zag.

Welkom in De Zomere B&B
Gastheer Frederik Broes

B&B De Zomere Brugge
De Zomere B&B Brugge

Oude Zomerstraat 2 (Historisch centrum)
8000 Brugge, België